Reşit Olmayanla Cinsel İlişki ve Şantaj Suçu Hk.
İçindekiler
Taciz etmek ciddi bir suçtur, reşit olmayan kişiyi taciz etmek daha ciddidir!
Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar başlığı altında incelenen suçlardan biridir. Aynı başlık altında cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve cinsel taciz suçlarına da yer verilmiştir. Reşit olmayanla cinsel ilişkinin suç olarak incelenmesi: cebir, hile ve tehdit olmaksızın (yani çocuğun kendi rızasıyla) on beş yaşını bitirmiş çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi şikayet üzerine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Eğer iki taraf da reşit değilse ve tarafların rızası varsa suç oluşmaz.
Cinsel taciz suçu ile ilgili olarak da; mağdurun şikayeti üzerine, fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Cinsel tacizin oluşması için fiziksel temas gerekli değildir, kişiyi taciz etmek için yeterli her tür söz, tutum, davranış yeterlidir. Posta veya elektronik araçların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle gerçekleşmiş bir taciz varsa cezayı artırıcı sebep devreye girecek, ceza yarı oranında artırılacaktır. Yani reşit olmayan kişi internet üzerinden cinsel tacize uğruyorsa bu kapsama girer.
Cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarıyla ilgili olarak da, burada inceleyeceğimiz üzere mağdur reşit değildir, fiziksel temas mevcuttur, cinsel istismarda çocuk cebir, tehdit, hile ile veya iradeyi etkileyen başka bir sebepten dolayı rızası olmasa dahi korkarak, panikleyerek davranışın gerçekleşmesine göz yumuyor. Cinsel saldırıda ise karşıdaki kişi fiziksel olarak daha güçlü konumda olduğundan çocuğun rızası olmadan saldırı suretiyle fiili gerçekleştiriyor. Çocuğun yaşına, akıl ve irade yeteneğine, gerçekleştirilen cinsel davranışın seviyesine göre kanunda cezayı etkileyen haller yer alıyor.
Cinsel istismar ve cinsel saldırı suçları, yetişkinler için de düzenlenmiş olmakla birlikte çocuklar açısından ayrıca düzenlenmiştir, cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi cezada artırıma sebep olur. Dolayısıyla toplumda “taciz” adı altında gerçekleştirilen fiiller kanunda cezası olan ve detaylıca incelenmiş davranışlardır, özellikle çocuğa karşı işlenmesi durumunda suçu gerçekleştiren kişiyi ciddi bir yargı süreci beklemektedir.
Çocuklarınızın yabancılarla olan mesajlaşmalarını kontrol ediyor musunuz?
Çocuklara internet üzerinden şantajda bulunulması, günümüzde sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biridir. Çocukların yaş küçüklüğünden, toyluğundan, deneyimsizliğinden, bilgisizliğinden faydalanmak suretiyle onları kullanıp taciz içerikli çirkin sohbetler gerçekleştirebiliyorlar. Yaşını, ailesini, adresini, okuduğu okulu, hakkındaki pek çok bilgiyi yavaş yavaş öğrenip daha sonra bunları kullanıyorlar. Çocuğunuzun fotoğraflarını, videolarını, ses kayıtlarını elde etmek için, çocuğunuzla telefonda veya görüntülü konuşmak için girişimlerde bulunuyorlar.
En son raddede çocuğunuza şantajda bulunup, onları korkutup farklı amaçlar gerçekleştirmek istiyorlar. Çocuğunuzu olası bu kötülüklerden korumak için internet kullanımını takip etmeniz gerekiyor. Konuştuğu kişileri, ne konuştuğunu, arkadaş listesini, paylaşımlarını bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kimlerle görüştüğünü bilmeli, görüştüğü kişileri tanımalısınız. Çocuğunuzda bir değişim varsa, sizden bir şeyler sakladığını düşünüyorsanız korkutmadan bunları öğrenmeniz gerekiyor. Açık açık bilgisi denetlemeye çalışırsanız bundan şüphelenip mesajlaşmalarını silebilir, ortadan kaldırabilir ya da evden iyice uzaklaşabilir. Çocuğunuzla iletişim kurmak daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
Çocuğunuzun canlı konum bilgisine erişebileceğiniz iPhone için Arkadaş Bul uygulaması, iPhone dışında MamaBear, mevcut konum bilgisini paylaşmanız dahilinde aynı işlevi görecek Whatsapp uygulamaları var. Bunların dışında sadece konum bilgisi değil, çocuğunuzun internet üzerinde gerçekleştirdiği tüm hareketleri gözlemleyebileceğiniz Spyzie adında bir uygulama bulunmakta. Bu uygulama ile, çocuğunuzun telefon görüşmelerini, mesajlarını, uygulamalara ne kadar süre harcadığını, internet geçmişini görüntüleyebilirsiniz. İnternet kullanımına kota getirebilir, çocuğunuz belli bir alandan uzaklaştığında uyarı alabilirsiniz. Aynı işlevi gören farklı programlar da bulunmakta ancak kullanılması psikologlar tarafından onaylanmıyor. Şöyle ki, çocuğunuzun hareketlerini anbean gözlemlemek, kendini özgürce ifade etmesine, toplumda bir birey olarak var olmasına engel olabilecek ve çocuğunuza özgüven problemi yaşatabilecek ciddi sorunlara yol açıyor.
Kısa süreli olarak gönlünüz rahat etse de uzun vadede çocuğunuzun yaşıtları gibi gelişmesine, kendini kabul ettirmesine olumsuz etkilerde bulunuyor. Bunun yerine çocuğunuzla bebekliğinden itibaren karşılıklı bir güven ilişkisi kurmak, doğruyu, yanlışı, açıkça konuşmayı, paylaşmayı, özellikle çocuğunuzu dışarıdaki sapık kimlikli kişilerden korumak için hayır demeyi öğretmelisiniz. Araştırmalar gösteriyor ki çocuğunuza erken yaşta cinsel eğitim vermek ve vücudunu, vücudunda bulunan uzuv ve organları takma isim kullanmadan gerçek isimleriyle tanımasını sağlamak kötü niyetli kimselere karşı hayır diyebilmesini ve kendini korumasını sağlıyor. İnternet ortamında kimlerle konuştuğunu öğrenmek için de önceden de belirttiğimiz gibi çocuğunuzu karşınıza alıp bir yetişkin gibi iletişim kurabilmelisiniz. Şüphelendiğiniz bir durum, davranış varsa çocuğunuza korkutmadan yaklaşmalısınız.
Çocuğunuz kötüye kullanılıyorsa ne yapmalısınız?
Şantaj TCK içinde 107. Maddede yer alıyor. Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Öyleyse şantaj, kanunumuzca suç olarak nitelendirilen bir davranıştır. Çocuğunuz kötüye kullanılıyorsa bu davranışın tehdit mi, şantaj mı, cinsel taciz mi, bunların hangi kapsama gireceği hukuki bir konudur fakat bilmelisiniz ki bunların hepsi suç niteliğinde. Şantajın TCK’da yer aldığından bahsettik. Eğer çocuğunuz şantaja uğruyorsa yapmanız gereken şey öncelikle bir avukattan yardım almak.
Elinizdeki delillerle birlikte bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Savcılığına kendiniz de şikayette bulunabilirsiniz fakat bu ciddi meselede işin uzmanıyla birlikte çalışmak ve suçlu kimsenin cezalandırılması yönünde elinizden gelen çabayı göstermeniz için mutlaka yardım almanız gerekiyor. Ayrıca çocuğunuzun görüntüleri internet ortamında paylaşılmışsa bunun da ayrıca suç teşkil ettiğini bilmeniz gerekiyor. Paylaşılan görüntüleri internet ortamından sildirmek ve bu konuda hızlıca hareket etmek için hakime başvurabilir, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna internet üzerinden ihbarda bulunabilirsiniz. Böylece erişim engeli getirilecektir fakat bu işlemlerin hızlıca halledilmesi için fotoğraf, video gibi içeriklerin internet üzerinden kalıcı ve garantili olarak silinmesi hizmeti veren bir medya takip şirketi olan Prestige Mania’dan yardım alabilirsiniz.
Çocuğunuza İnternet üzerinden şantaj yapılıyorsa ne yapmalısınız?
Şantaj davası nasıl açılır bilgi vermek gerekirse, Cumhuriyet Savcılığına çocuğunuzun şantaja uğradığına dair elinizdeki delillerle birlikte başvurmanız ilk aşamada yeterli olacaktır. Suçun tespiti ve davanın hangi isimle devam edeceği savcılık tarafından tespit edilecektir. Şantaj TCK’da yer alan bir suçtur ancak diğer belirttiğimiz suçlar da aynı şekilde kanunda yer alıyor. Kişiler; çocuğun cinsel istismarını, çocuğa cinsel saldırıyı, cinsel tacizi, reşit olmayanla cinsel ilişkiyi, şantajı, tehdidi ve yağmayı zaman zaman birbirine karıştırabilmektedir. Bunların hepsi ayrı ayrı suçlar oluşturup çocuğunuzdan yarar sağlamaya çalışan kişi ile çocuğunuz arasındaki konuşmalar, fotoğraflar, ses kayıtları, videolar, gerekirse telefon görüşmeleri (savcılık gerekli görürse) incelenecek ve şantaj davasının süreci başlayacaktır.
Sayılan verilerin elde tutulması, davanın işleyişi için sizin menfaatinizedir ve oldukça önemlidir. Lütfen elinizdeki kayıtları saklayın, imha etmeyin. Bu meşakkatli süreçte kendiniz ve çocuğunuzun en az zararla bu işten sıyrılması için, şantaj davasının başarıyla sonlanması için, suç internet üzerinden gerçekleştirilen bir siber suç olup bilişim hukuku alanına girdiğinden bu alanda uzmanlaşmış bir avukattan yardım almanız sizin için en faydalı seçenek olacaktır.
Topo Hukuk Bürosu’nun YouTube kanalında bulunan “Şantaj Suçundan Nasıl Kurtulurum?” İsimli oynatma listesi içerisinde ki 12 faydalı videoyu izleyebilirsiniz.